Son Yazılar
Anasayfa / Serbest / BİR CUMA MUHABBETİ & Her Tövbe Yeni Bir Diriliştir !

BİR CUMA MUHABBETİ & Her Tövbe Yeni Bir Diriliştir !

Dünyevi hayat, dünyevi meşrep.
Bir beşerilik hali.

İnsan olabilmenin gayreti içerisinde, doğru ilme ulaşabilme hedefi ile bir taraftan da yanlış olabilene, beşeriyet olabilmenin sonucu ile düşebilme.

Noksan olan hissi ile kaybolan doğrular.

Bir yanlışın, doğruları körelttiği veya yok ettiği zamane hukukun, hızla ilerleyen takvim yapraklarında yazılan pişmanlıklarımız.

Niyetin halisliğinden dem olmak yerine acz içerisinde yanlışın esaretinde hülasa olmamız.

Akıbetin metodu belli iken; basit olan zorluklara düşmemiz ve günah kapılarında günahkar dilenciler oluşumuz.

***

İnsan yaratılırken, hata işleyebilme kabiliyetine sahip vasıfları da içerisinde barındırmaktadır. Tümceyi net bir şekilde ifade etmek gerekirse; insan, günaha tevessül edecek duygulara ve hislere sahiptir. Bu sebeptendir ki bizler günahlar işleriz, hatalarda bulunuruz. Mühim olan hadise ” ben günah işledim ” deyip tövbe ve istiğfar yoluna müracaat etmektir. Tevbe hususunda bizler, yaptığımız yanlışa ve işlediğimiz günaha dönmemek üzerine kesin bir şekilde, niyet ve kasıt içerisinde bulunmak durumundayız.

★ Hadis-i Nebevî’de: “Her insan hata işleyicidir Hata işleyenlerin en hayırlısı da (hemen) tevbe edenlerdir” buyurulmuştur. ★

***

Tövbe: Kişinin işlediği bir günah veya hatadan pişmanlık duyarak bir daha yapmamaya azmetmesi bu gayreti temenni ihlasına rücu etmesi için kararlılık içerisinde olmasıdır.

Dinimiz İslam; Allah (c.c.) ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ‘in yapılmasını yasakladığı dince hoş karşılanmayan, uygun görülmeyen iş ve davranışlarda bulunan kişilerin aynı hatayı ve günahı bir daha yapmamaya kendi iradesiyle karar vermesi ve yaptığı hatalardan dolayı Allah (c.c.)’tan bağışlanmayı istemesidir.

Tanımlamalardan yola çıkarak şunu belirtmek mümkündür: Tövbe; yanlıştan ve hatadan vazgeçip, yapılan yanlışın ve hatanın sonucunda gönülden bir pişmanlık duygusu ile Yaradanın (c.c.) merhametine sığınıp; bir daha aynı yanlışlara düşmemeye ve aynı hataları tekrar etmemek üzerine söz vermesi ve bunu hayatın vakıalarında verdiği sözün gereği olarak yaşatmasıdır.

★ Ey iman edenler! Samimi bir tevbe ile Allah’a dönün… (Tahrim Suresi 8.Ayet) ★

***

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), ” Günahtan tövbe eden, bir günah işlememiş gibidir ” buyurmuşlardır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir başka hadisinde;

” Ne büyük bir müjdedir bu, günaha batmış olana!
Ne büyük bir çıkıştır bu, günaha dalmış olana!
Ne büyük bir haberdir bu, günaha boğuldum diyene!

Ne güzel bir dindir bu!
Ne güzel bir kapıdır tövbe!
Ne güzel bir arınma vadisidir tövbe!

Günah vadisinden, hata dağından, tövbe kapısından geçerek bizlere arınma imkanı sunan Rabbimize şükrederiz.
Şükrederiz, daha nice nimetleri bizlere veren Rabbimize
Şükrederiz Rabbimize, tövbe ederken bize iki damla gözyaşı verdiği için.
Şükrederiz, günahtan sıyrılıp tövbeye sığınacak bir kalbe sahip olduğumuz için. ”

Efendimiz (a.s.m.) ‘e kulak verelim. Tövbe edelim. Son nefesimize kadar tevbe kapımızın açık olduğunu hep anımsayalım.

★ Günah, insanda şeytanın üstünlüğünü ve nefsin etkisi sonucu meydana geldiğine göre tevbe, şeytana karşı savaş halinde olmak ve ruhumuzda zuhur eden uyumsuzluğu düzenleme ve düzeltme gayreti içerisinde bulunmaktır. ★

***

Bir kere tövbe ettik; lakin tövbemizi yerine getiremedik. Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere yürekten samimiyeti elden bırakmamak kaydı ile pişmanlık hususiyeti içerisinde tövbe etmeyi asla bırakmamalıyız. Bilinmelidir ki Allah (c.c.) ‘ın merhameti sonsuzdur.

***

İnsandır. Hata yapar, yanlışa düşer. Yapmam dediğini yapar ve günaha gider. Günah kapısından girer ve hanesinde günahkar olup iki dünyasını da yakar.

Çıkış kapısı bellidir. Ferahlama mekanı bellidir. İstikamet Hakka ( c.c. ) gitmektir. Batılı esefle red edip, tüm ruhu, heybesi ve kalbi ile esas olanı isteyip; huzura doğru koşma misyonunda olmalıdır.

Allah (c.c.), kuluna gösterdiği merhametin sonsuzluğunun bir göstergesidir tövbe etmek.

Yaptığımız yanlıştan dönmektir. Pişman olup, Allah’a yönelmektir, kusurunu ve hatasını telafi etmek için. Bir dönüştür hakikate.

Günahkarız, hatalıyız. İnsanız hata ve yanlış yaparız. Yanlıştan ve hatadan dönüş mümkündür muhakkak. Tövbedir bunun yolu ve de tövbeye sadık kalmaktır.

★ Günah işlemekten, hatalarımızın ve yanlışlarımızın tekerrüründen Sana (c.c.) sığınırız. ★

***

Günah, insanın kendine en büyük zulmüdür.

Bile bile ateşin çağrısına kendini buyur etmektir.

Ziya Paşa’nın ifadesi ile :
” Zulm ile âbâd olanın, âhiri berbâd olur. ”

★ Onlara, kendilerinden öncekilerin; Nuh Kavmi’nin, Âd’in, Semûd’un, İbrahim Kavmi’nin, Medyen Ashabı’nın ve o mü’tefikelerin haberi gelmedi mi? Onların hepsine peygamberleri delillerle gelmişlerdi. Demek ki Allah, onlara zulmetmiş değildi, lâkin onlar kendi kendilerine zulmediyorlardı. ( Tevbe Suresi 70. Ayet ) ★

***

” Allah nezdinde tövbe eden mümin erkek ve kadından daha sevimli bir şey yoktur. ”
” Tövbe eden kimsenin dört alameti vardır: Amelinde Allah için hayır dilemesi, (ihlâslı olması) batılı terk etmesi, hakka bağlı bulunması ve hayır işlere ihtiraslı olmasıdır. ”

HZ. MUHAMMED ( S.A.V. )

***

Pişmanlık, Tövbedir.

Resulullah (S.A.V.): ” Pişmanlık tövbedir. ”

İmam Ali (a.s): ” Günahtan pişmanlık istiğfardır. ”

İmam Ali (a.s): “Pişman olan şüphesiz tövbe eder. Tövbe eden ise Allah’a dönmüş sayılır. ”

***

Günahların İtirafı.

İmam Ali (a.s): ” Günahını ikrar eden asi, ameliyle övünen itaatkâr kimseden daha hayırlıdır. ”

İmam Bakır (a.s): ” Allah’a yemin olsun ki günahtan sadece onu ikrar edenler kurtulur. ”

İmam Bakır (a.s): ” Hayır, Allah’a yemin olsun ki Allah-u Teala insanlardan sadece şu iki niteliği istemiştir: Nimetlerini itiraf etsinler ki Allah da onlara olan nimetlerini artırsın. Günahlarını itiraf etsinler ki kendileri için mağfiret buyursun. ”

***

Tövbenin Şefaati.

Muaviye b. Veheb şöyle diyor: ” İmam Sadık’ın (a.s) şöyle buyurduğunu işittim: “Kul, halis bir şekilde tövbe edince Allah ona muhabbet duyar, dünya ve ahirette günahlarını örter.” Ben şöyle dedim: “Nasıl günahlarını örter?” İmam şöyle buyurdu: “Kendisine tayin edilen iki meleğin yazdığı günahları onların hafızasından siler ve organlarına şöyle vahyeder: Senin vesilenle yaptığın günahları gizle” Böylece aleyhine günahları hakkında şahitlik edecek hiçbir şeyin olmadığı halde Allah’ı mülakat eder. ”

***

Umud, insanın tohumudur. Güzellikler ekmek için ; birer vesile zerrecikleridir. Bizler her ne kadar günahımız çok desek de zaman, günah esaretinden kurtuluş vaktidir.

Bir yandan bir salise sonrası var olamayacağımızın garantisinin olmadığı dünya hayatında, fani olan namüsait tüm fiillerden ve düşüncelerden; Allah ‘ın ( c.c. ), rahmetine , merhametine, affına ve mağfiretine sığınarak, saf, yürekten bir af dileme ile tekerrürüne fırsat vermeyecek şekilde kararlılık ile son bulunabilr.

Yeter ki Allah ( c.c. ) ‘ın ipine sarılalım !

Selam, dua, saygı ve muhabbet ile.

f.d.a.

fdadeniz07@gmail.com
facebook.com/deniz.atceken.9
@fdadeniz (Twitter)
instagram.com/fdadeniz/

Hakkında - Deniz Atçeken

Hayata dair her ne varsa onları yaşama gayesinde; adam olabilme mücadelesi içinde...

Check Also

Bir Kar Duâsı

Zorluğuna rağmen, rahmettir kış. Zahmetinde huzur kılınan, rahmet mevsimdir kış… Masumiyetin, rahmet ile marifet kılındığı, …

2 yorum

  1. Bir arkadaşımın yönlendirmesiyle bu isteye girmiş bulundum. Zaten girmemin sebebi de sizin yazılarınızdı. Tavsiye izerine yani. İlk birkaç tanesi bana ağor grlmişti. Ama gittikçe açıldığını, anlam kazandığını gördüm. Elinize yüreğinize sağlık. Daha sık yazın lütfen.
    Görüşmek üzere, hoşçakalın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.