Son Yazılar
Anasayfa / Yaşam / Kardeşlik Öldü mü Yoksa?

Kardeşlik Öldü mü Yoksa?

Merhabalar… İlk yazımı yazdım ve kendi dünyamda düşüncelerime yolculuklarda bulundum. Acaba ikinci yazımı hangi konu ekseninde yazmalıydım diye düşündüm durdum. Aslında o kadar çok mesele var ki üzerinde konuşulacak, irdelenecek.

Kararımı verdim ve aslında günümüzde en çok tartışılan konuya geldim… Kardeşlik…

***

Kardeşlik ahlakı diye bir şey vardı. Hani hepimiz söze geldik mi ahlakta, kardeşlikte nutuk atmayı biliriz ya. Ama söz fiile dönüştüğü anda her şey değişir, farklılaşır. Kardeşliğin sadece söz de olduğu görülür.

Kardeş olmak, olabilmek. Hayatta tutunabilmenin, manayı yakalayabilmenin farzıdır tabiri caizse. Peki neden aynı kanı taşıyanlar dahil kardeşliği unuttu, neden? Fani zamanın fani insanları bizler, yarını bırakalım 1 saniye sonrasında dahil ne olacağı belirsiz bizler neden düşman olduk birbirimize… Gururumuz, kibrimiz, neden gönülden kardeşim diyebilmekten bizleri alıkoydu.

Yazılarının sıkı takipçisi olduğum İbrahim TENEKECİ ne demiş kardeşlik üzerine, kulak verelim bu sözlerine:

” Kardeşliğin şartlarını namaz, oruç gibi düşünelim: Vefa, fedakârlık, sevgi, saygı… Çünkü kardeşlik, arkadaşlık, dünyanın kadim tatlarından biridir. İlk üçe rahat girer. ”

***

İnsan olmanın, yaradılışımızın bir sonucudur kardeşlik. Kardeş olabilmek şuuru…

Kardeş olabilmek, hakiki manada, sevebilmektir. Düştüğünde de güçlü olduğunda da…

***

Resül-i Ekrem Aleyhisselam “Sizler iman etmeden Cennete giremezsiniz Müslüman kardeşinizi de kendiniz kadar sevmedikçe İman etmiş sayılmazsınız.” diyerek kardeşliğin dinimizde ne kadar önemli bir husus olduğunun altını çizmiştir.

***

Evet, sözlerimi burada noktalar iken İnşaAllah yazdıklarım bir anlamda hepimiz için farkında olmadığımız hususları fark etmemize vesile olur…

***

Kardeşlik üzerine söylenmiş manalı ifadeler:

“Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın; parçalanmayın. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani siz birbirinize düşman kişiler idiniz de O, gönüllerinizi birleştirmişti ve O’nun nimeti sayesinde kardeş kimseler olmuştunuz. Yine siz bir ateş çukurunun tam kenarında iken oradan da sizi O kurtarmıştı. İşte Allah, size âyetlerini böyle açıklar ki, doğru yolu bulasınız.” (Âl-i İmran, 3/103)

” Müslümanlar birbirlerine kenetlenmiş bina gibidirler. Birbirlerine sımsıkı tutunurlar. ” Hz. Muhammed (s.a.v.)

” Birbirinize sırt çevirmeyiniz. Birbirinize kin tutmayınız. Birbirinizi kıskanmayınız. Birbirinizle dostluğunuzu kesmeyiniz. Ey Allah´ın kulları kardeş olunuz.” Hz. Muhammed (s.a.v.)

” Kuşlar gibi uçmasını balıklar gibi yüzmesini öğrendik; ama bu arada çok basit bir sanatı unuttuk: Kardeş olarak yaşamayı. ” (Martin Luther King)

***

Hoşça bakın kendinize…

Baki muhabbet, selam ve saygı ile…

f.d.a.

Hakkında - Deniz Atçeken

Hayata dair her ne varsa onları yaşama gayesinde; adam olabilme mücadelesi içinde...

Check Also

Mutlu Olmanın Yolları

MUTLULUĞUN FORMÜLÜ YİRMİ İKİ AYET  1-Kibirli olma, alçakgönüllü davran.( İsra 37) 2-Kendini fazla abartma. (Müddesir …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.