Son Yazılar
Anasayfa / Yaşam / BİR BAYRAM SADECE

BİR BAYRAM SADECE

58514_291828144282413_1895964338_nBayramlar…

Nedir bayramlar.. Neden vardır niçin?

İnternette dolanırken Vikipedi amcamızın kapısını çaldım. Orada ne demiş bayramlar için bir bakalım.

” Türkçe (Bay/May) kökünden türemiştir. Zenginlik, yücelik ve kutluluk bildirir. Kelime en eski Türkçe örneklerde badram olarak geçmektedir. Kelime Orta Farsçada paδrām ve aynı anlamda Soğdcada patrām yazımı ile neşe, huzur, mutluluk, sessizlik demektir. İran dillerinde pati- geri, tekrar + rāma- sükûn, barış ve mutluluk. Beyrem veya Mayram olarak da söylenir. ” (1)

İnternette bayram ile ilgili detaylı bir inceleme yaparken karşılaştığım bilgiler ışığında şunu ifade edebilirim. Bayramlar biz de İslamiyet Öncesine dayanan bir geçmişinin olduğu görülmektedir.

Yani hem örfi yapımızda hem de inanç yapımız da mevcudiyeti tartışılmaz bilumum bir kültür geleneğidir bayramlarımız.

**********************************************************************************************************************

Peki İslam İnancında Bayram realitesinin miladı nedir?

Dinimiz de bilindiği üzere iki bayram vardır. Kurban Ve Ramazan Bayramları.

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Medine’ye hicret ettiklerinde, Medinelilerin eğlendikleri iki günleri vardı. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bunlar nedir diye sorduğunda Medineliler;
“Biz cahiliyet döneminden beri bu günlerde eğleniriz.” dediler.
Bunun üzerine Peygamberimiz:
“Allah size, o iki gün yerine daha hayırlı iki bayram vermiştir. Bunlar Ramazan ve Kurban Bayramları’dır” buyurmuştur.” (2)

**********************************************************************************************************************

Görüldüğü üzere her kültür de her inançta bayramların önemi o toplumun içerisinde bir yücelik arz etmektedir. Bizim kültürümüzde de ne kadar önem arz ettiği ortadadır, fakat son zamanlarda nedeni çeşitli olmakla birlikte ” Bayram şuurunu ” kaybetmeye başladık.

Bayramlar sadece bir tatil havasında kaldı ve yaşanmaya başladı…

İyi bayramlar derken bile yutkunarak söylüyoruz. ( Ki selamın bu coğrafya da bir zamanlar mukaddes olduğunu fakat şimdiler de selam özürlü bir topluma dönüştüğümüzden pek de abes gelmemekte bu durum.)

**********************************************************************************************************************

Bayram Namazından çıktım bayramlaşmak için camiinin bahçesinde bekliyorum. Ama insanlar kaçıyor. Sanki ” İyi bayramlar, bayramınız mübarek olsun ” demek çok zor. Peki ibadetin esaslarında ” selam, tebrik ” yok mudur. Unutuyoruz bunları bazen vesselam. Aslında Bayram namazlarındaki esasiyet, bir topluluğun bir araya gelip ortak payidesini meydana getiren kutlu ve mübarek bir zamanın sevincini ve muhabbetini beraber paylaşabilmektir.

Unuttuk ama bunları. Bayramların sadece bir tatil olgusu ile görüldüğü, toplu cep telefonları mesajları ile kutlandığı basit vakitlere indirgedik.

Bayram dedik ama bayramın feyzinden ve muhabbetinden istifade edemedik. Sonuç; yapmacık tebessümler ve huzuru kaçmış bayramlar….

Bayram şekeri toplayan çocuklar iki elin parmağını geçmez hale geldi. Güvenilmez insan paranoyası ve sadece ben diyen insanların bir sonucu.

Artık ne şeker toplayan çocuklar kaldı ne de harçlıklarını, mendillerini hazırlamış, bekleyen; amcalar, teyzeler…

Büyüklerimizi ziyaret etmek onları arayıp hallerini hatırlarını sormak bir insanı sevindirmek bizler için ne gariptir ki bir külfet halini almaya başladı. Unuttuk insanlığımız, bayramları unuttuğumuz gibi…

Sözün özü; ” bayram gelmiş neyime ” der hale geldik. Ne diyelim, temennim bu düşünceler ve duygular yerini geleneksel kültürümüzün vaziyetine uygun, insani kıymetlerimizin yüksek mertebe de anıldığı bayramlara bırakır.

Selamlar, saygılar ve içinde eser miktarda sevgi ve muhabbet ile beraber….

Hoşça Bakın kendinize…

f.d.a.

Kaynakça:
(1) http://tr.wikipedia.org/wiki/Bayram
(2) http://www.sorusorcevapbul.com/soru-cevap/mubarek/dini-bayram-nedir

Hakkında - Deniz Atçeken

Hayata dair her ne varsa onları yaşama gayesinde; adam olabilme mücadelesi içinde...

Check Also

Mutlu Olmanın Yolları

MUTLULUĞUN FORMÜLÜ YİRMİ İKİ AYET  1-Kibirli olma, alçakgönüllü davran.( İsra 37) 2-Kendini fazla abartma. (Müddesir …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.